Breaking News
Loading...
Monday, July 11, 2011

@ Bandung Indonesia


Salam.. Masih lagi cerite pasal Bandung.. Selepas dari Trans Studio Bandung, BeMie pun menetap 2 malam di Karmila Hotel Dan Malam berikutnya di Utari Hotel.. So antara aktiviti kiteorng adalah...


Pagi tu ada larian sejauh 5 km dan mengayuh basikal Flexi.. berikutan Basikal ni menjadi kegilaan pemuda2 sana sekarang ni... Kiteorg tak join pun.. heheh tgk jer..


Pastu.. Called Pak SAhid tuk ambik kiterorg.. Sebab nak ke Tangkuban Perahu.. Tangkuban Perahu ni terletak kira2 30km di utara kota Bandung..


Perjalanan lebih kurang 30 mini kalau naik teksi bergantung kepada keadaan Trafik sekiranya macet (jammed) lagi lama la masa yg di perlukan..


Tangkuban Perahu adalah Gunung Berapi di mana di sana terdapat byk Kawah.. Ada lagenda tersendiri berkenaan Tangkuban perahu ni iaitu Sang Kuriang.. Kalau dari jauh Gunung Tangkuban Perahu ni nampak macam Perahu terbalik..


Ceritanya SAngkuriang yg sangat sakti gagal menyelesaikan tugasnya untuk membuat perahu dalam masa sehari untuk mengahwini Dayang Sumbi (mak dia sendiri)...



oleh kerana gagal buat perahu tu... akhirnya sang kuriang menendang perahu tersebut.. maka ter tangkub lah perahu tu dalam bahasa tempatan... kalau tempat kite mungkin tempat ni ni di namakan perahu telangkup.. heheh


sumber cerita ni sebenarnya melalui penduduk tempatan... dah 3 kali pergi sini 2 kali org cerita cam ni..sekali lagi org tu tak tau.. adehhhh..


Banyak tempat sebenarnya tuk di lawati.. Ada Strawberi park.. ATV..


Bangunan bersejarah... kebanyakannya di tinggalkan oleh orang2 Belanda.. Musician pun ramai kat sini...


HAbis sudah satu hari lagi.. hari2 berikutnya..apalagi kalau gi Bandung... Shopping... tul tak ..



Bandung ni syurga tuk Perempuan yg kaki shopping terutama fabric..

BeMie Masih ada stok lagi tuk Kain Ni.. Saper nak leh inform ye kt FB... Pembelian secara pukal (Agen) di alu2kan shipping mengambil masa sebulan lebih..


kain lace dia ya Allah.... Bukan Lace je.. macam2 jenis kain ada......... pening sampai boleh pitam nk memilih... korang dtg la sini.. tgk sendiri kat pasar Baru...


BeMie ni jadi tukang angkat jela.. tgk diorg shopping..


Tak cukup dengan pasar baru... Semua Factory Outlet diaorg masuk.. sampai berjuta2 diaorg habis... huhuhu 


Pastu makan.... ni la rupa makanan yg kiteorg makan sepanjang berada di sana... tempat yg sama (Simpang Raya Restoren) org yg sama dan rege yg sama.. Di Simpang raya ni Bemie rekemen jus dia terbaikkkkkkkkkkkkkkkkk


bukan tak ada tempat lain cuma tanak spend masa utk perjalanan semata2 mencari makan berikutan kedai makan ni depan hotel kiteorg jer..


Kalau Korang rase cam nak tempat makan yg cantik Bemie cadangkan Ke Kg Daun.. Korang cakap je ngan supir korang nak ke kg daun tuk makan..


dan yg ni merupakan sarapan pagi  untuk setiap pagi .. walau pun tukar hotel tapi menu same jer..


Then.. tido... (Yg Best kat Bandung ni BeMie Leh Tido dan Bangun Awal.. Udara Nyaman giler..)



pastu esok bgn ulang benda yg sama..  gi teman diorg shopping sampai laa hari kiteorg balik ke Malaysia..




7 ulasan:

  1. bemieee...!!

    oleh2 utk senget ada tak???

    ReplyDelete
  2. takder.. kan bemie dh kater.. bemie tukang angkat brg dia org jer.. huuhuhuh

    ReplyDelete
  3. ait...nmpak best n sedap2 je tang makan.
    bemie mkn byk2 :)

    ReplyDelete
  4. seronoknyer...best2..teringin nak gi jugak O.o

    ReplyDelete
  5. Bandung? tak pernah sampai sana lagi. jeles dengan orang yang dah 2-3 kali pergi sana macam rumah kedua. T_T

    Kau Jantung Hati
    Awak Curang. Semua Salah Saya

    ReplyDelete

  6. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit, semoga kebaikan hati Tuan/Puan menjadi amal ibadah hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete

Copyright © 2013 -BeMie'S WoRLd- All Right Reserved