Breaking News
Loading...
Sunday, January 18, 2009

5 ulasan:

  1. bemie..
    nape i tk penah tau pon pasal bubur ni..

    tengokk cm bubur duriann je..
    sedapp kee?

    dapat resipi tuu bitaw eyhh..
    i nk cubaa masak..
    heee3x!~

    ReplyDelete
  2. bubur jagung kalu tmbh ngn durian pon sedap..nyumm

    ReplyDelete
  3. adehhhhhhhhh.. takkan takder org tau kot.. kalau ada sesiapa yg tau buat bubur ni... bagitau eyh...

    ReplyDelete
  4. La....itu senang sahaja...

    Selalunya kalau time besday mesti mak sy masak bubur ni. Sy suka cuma tak suka terlalu manis.

    Nanti sy pos kat blog....dah post saya bgtau.

    :D

    ReplyDelete
  5. heheh..anyway thanx to Ixor@ tuk resepi ni.. bubur merah putih.. ada gak org yg tau... lagi satu bemie nak rekomen pada sesiapa yg rasa sakit mata leh la lepak kat port Ixora ni tuk tenangkan mata.. layan hijau.. kekkekeke k.. ni dia resepi tuk bubur ni.. yang bemie kopi dari blog ixora (http://edgwaregreenpark.blogspot.com/2009/06/bubur-merah.html)yg meletop tu..

    BAHAN-BAHANNYA:
    [ sukatan uoallsss boleh buat ikut sukahati, yg ada ni hanya panduan je ]
    2 cawan beras wangi - dibersihkan
    10 atau lebih cawan santan
    1 cawan gula pasir
    1 cawan gula melaka - dihiris halus
    2 helai daun pandan - disimpul ---> tips: lagi banyak lg sedap sebab wangi!
    Sedikit garam

    CARA-CARANYA:
    1. Beras dicuci terlebih dahulu dan masukkan di dalam periuk.
    2. Masukkan santan dan daun pandan....masak di atas api yang sederhana sehingga menjadi bubur. Bubur di kacau selalu ye....
    3. Kemudian ambil 3 senduk bubur dan masukkan di dalam periuk kecil yg berasingan(untuk dijadikan bubur putih) dan masak di atas api yang kecil.
    4. Jgn lupa masukkan sedikit garam, gaul sebati dan biarkan sehingga pekat.
    5. Selepas itu bolehlah ia ditutup apinya.
    6. Baki bubur yang masih banyak tadi kita jadikan ia bubur merah.
    7. Masukkan gula pasir dan gula melaka, masak sehingga gula larut.
    8. Setelah digaul hingga sebati.....bolehlah ditutup apinya.

    ReplyDelete

Copyright © 2013 -BeMie'S WoRLd- All Right Reserved