Breaking News
Loading...
Friday, January 23, 2009

2 ulasan:

  1. Bahan-bahan ( 20 biji saiz comel2 )

    * 500gm ubi keledek putih
    * 1 cawan tepung gandum
    * Sedikit garam
    * 3 sudu besar gula dan sedikit air

    Cara-cara

    1. Rebus ubi keledek hingga empuk.
    2. Toskan airnya dan bubuh sedikit garam.
    3. Lenyek sampai hancur sementara ubi masih panas.
    4. Rehatlah dulu sementara menunggu ubi betul2 sejuk.
    5. Bila sudah sejuk, masukkan tepung gandum dan uli hingga sebati.
    6. Buatlah bentuk seperti gelang dan goreng.
    7. Setelah siap digoreng, masak gula dgn air dalam kuali lain.
    8. Didihkan gula hingga pekat.
    9. Masukkan kuih tadi dan kacau hingga rata. Bagi semua kuih kena gula.
    10. Kacau hingga gula nampak bertali baru boleh tutup api.
    11. Dah tutup api , kacau lagi hingga gula kering dan kuih dan tidak melekat.
    12. Jom kita makan.

    ReplyDelete
  2. TQ kak iza.. lain kali jemut2 la dtg blog ni lagi... tak pun kalau akak ada resepi kuih tradisional lain kontak saya...

    ReplyDelete

Copyright © 2013 -BeMie'S WoRLd- All Right Reserved