Udang (jgn buang kulit,kepala,ekor) sebab tuh yg buat die maniss Koteow halus taugeh kucai lada sulah jika suka kerang (rebus separuh masak) tak rebus pun takpa..lagi fresh teloq minyak
Cara2 nak goreng koteow
1) Masukkan minyak (api mesti kuat..kalau boleh bakar cicak kat syiling lagu baguish) 2)Goreng 3-4 ekor udang sehingga kulit udang kemerah-merahan 3) tuang 2 sudu besar kicap char koteow..kacau 3) Masukkan 3 sudu besar pes cili yang dibuat td.....kacau hingga garing 4)Masukkan koteow...gaul..tauge...gaul...kucai..kacauu... 5)pecah 1 biji telor...kacau...lepas tuh tuang 1 senduk/mangkuk kecil kicap char ko teow sekali lagi 6) kacau dan tutup api... 7)kalau buh kicap tuh byk..so kuah die byk la......terpulang.. sedap gak resepi die....nak2 plak makan dgn cabai jeruk
Bahan2 Buat Char ko Teow
ReplyDeleteUdang (jgn buang kulit,kepala,ekor) sebab tuh yg buat die maniss
Koteow halus
taugeh
kucai
lada sulah jika suka
kerang (rebus separuh masak) tak rebus pun takpa..lagi fresh
teloq
minyak
Cara2 nak goreng koteow
1) Masukkan minyak (api mesti kuat..kalau boleh bakar cicak kat syiling lagu baguish)
2)Goreng 3-4 ekor udang sehingga kulit udang kemerah-merahan
3) tuang 2 sudu besar kicap char koteow..kacau
3) Masukkan 3 sudu besar pes cili yang dibuat td.....kacau hingga garing
4)Masukkan koteow...gaul..tauge...gaul...kucai..kacauu...
5)pecah 1 biji telor...kacau...lepas tuh tuang 1 senduk/mangkuk kecil kicap char ko teow sekali lagi
6) kacau dan tutup api...
7)kalau buh kicap tuh byk..so kuah die byk la......terpulang..
sedap gak resepi die....nak2 plak makan dgn cabai jeruk
hmmmmmmmmm....sedap
tima kasih ugly
ReplyDeleteNyum..nyum...
ReplyDeletenak mkn Char kuew Teow..
tp tkmo yg ade cicak punye tau..
hikhikhik..