Facebook

Monday, May 9, 2011

Hati Tikus


Seekor tikus yang bersahabat dengan seorang ahli sihir hidup dalam ketakutan di sebuah rumah besar. Apa tidaknya, dia sentiasa dikejar oleh seekor kucing besar peliharaan tuan rumah. Tidak tahan dengan penderitaannya, si tikus menemui ahli sihir. 


"Tolong ubah diriku menjadi seekor kucing yang lebih besar daripada kucing di rumah ini. Aku sudah tidak tahan lagi."


Ahli sihir itu pun menukar si tikus menjadi seekor kucing seperti yang dipintanya. Setelah menjadi kucing besar , si tikus terus mengejar kucing yang mengejarnya dahulu. Kucing rumah lari lintang pukang dibuatnya. 


Si tikus berjalan penuh bangga. Rumah itu seolah - olah dikuasainya. Tidak lama kemudian si tikus yang berubah menjadi kucing itu pun keluar dari rumah. Dia ingin berjalan - jalan di halaman  rumahnya hinggalah ke tepi jalan raya.

Sebaik tiba ditepi jalan, datang seekor anjing mengejarnya. Si tikus yang menjadi kucing itu terkejut dan kecut. Dia bertempiaran lari menyelamatkan diri. 


"Tolong, tolong aku wahai sahabatku tukang sihir. Ubahkan aku menjadi anjing garang yang lebih besar..."

Tanpa membuang masa, ahli sihir menggunakan kuasa sihirnya menukar si tikus dari seekor kucing menjadi anjing yang besar.


Sebaik menjadi anjing besar, si tikus terus melompat keluar ke halaman rumah dan dikejarnya anjing yang mengejarnya dahulu. Oleh kerana badannya lebih besar, anjing itu pun lari. Sekarang si tikus yang menjelma menjadi anjing itu semakin bangga. Dia melompat, menyalak dan berlari larian di tepi jalan hingga ke seberang jalan.


Rupa - rupanya diseberang jalan ada sekumpulan budak nakal. Mereka melihat anjing menyalak dan melompat - lompat, mereka jadi marah. Dengan lastik yang ada di tangan, mereka melastik si anjing itu. Batu - batu yang mengenai badan, kaki dan kepala si tikus itu sangat menyakitkannya. Si tikus yang ingin menjadi anjing besar itu lari menyelamatkan diri... kembali menemui ahli sihir.


"Tolong, tolong... matilah aku kali ini!"
"Mengapa?"
"Aku dilastik budak - budak nakal. Tolong tukarkan aku menjadi...."
"Tak Payah," pintas ahli sihir
"Kenapa?" tanya tikus kehairanan.
"Aku boleh menukarkan kau menjadi apa jua yang kau minta. Tapi semua itu tidak ada gunanya , selagi..."
"Selagi Apa?"
"Selagi hatimu tetap HATI TIKUS. Hati yang pengecut."


p/s : Perubahan hanya dapat dilakukan bila hati telah berubah. Misalnya, ramai orang merasakan dirinya boleh menjadi seorang pemurah apabila telah kaya. Tetapi setelah kaya, pelbagai alasan diberikan untuk tidak membantu orang lain. Hakikatnya, orang kaya sekalipun kalau hatinya masih bakhil dia tidak akan membantu orang lain. Sifat pemurah bukan ditentukan oleh banyak atau sedikit harta, tetapi oleh hati yang pemurah!
Share:

2 comments:

  1. bertukar~!

    hati yang penting kan utk apa2 perubahan..

    ReplyDelete
  2. jadik... jom la kite jage hati kiter.. heheh

    ReplyDelete

Follow by Email

BeMie's Followers

Total Pageviews